FAQ

Čo znamená trvalá intolerancia lepku v potravinách?

Neznášanlivosť lepku v dôsledku chýbajúceho enzýmu. Prejavuje sa hnačkami, plynatosťou, niekedy aj únavou, migrénou alebo podráždenosťou.

Táto diagnóza vystraší takmer každého. Ide o potravinovú intoleranciu, čo veľmi zjednodušene znamená, že tráviaci trakt neznáša lepok natoľko, až z neho ochorie. Neznášanlivosť potom trvá do konca života. Všetko, kde sa len „mihne“ pšeničná múka, jačmeň, žito alebo ovos, spôsobuje nepríjemnosti a bolesti.
   

Čo je lepok?

Proteín, ktorý sa nachádza v pšenici, raži, jačmeni, pšenici špalldovej, v ovse.

Je nerozpustný vo vode, je zdrojom výživných proteínov a často sa pridáva ako prímes do potravín s nízkou nutričnou hodnotou.
Lepok nachádzame vo veľkom množstve potravín. Obsahujú ho cukrovinky, dezerty, zmrzliny, polotovary, cereálie, diétne tyčinky.
Ak si pozorne prečítate obaly výrobkov, budete prekvapení, aké množstvo lepku zjeme za deň.
 

Čo lepok spôsobuje?

Pre zdravý tráviaci trakt nie je lepok problém, ale pre črevo so zníženou imunitou je to riadna záťaž. Lepok pôsobí na črevo mechanicky ako lep, zmenšuje plochu na vstrebávanie výživy z čreva do krvi. Vzniká prekyslenie, čím sa naruší črevná sliznica. Lepok sa cez stenu poškodeného čreva dostáva do krvného riečiska a do medzibunkového priestoru, kde sa viaže s ďalšími toxínmi. V tele sa tak tvoria ložiská, ktoré spôsobujú chronické a často inak nazývané civilizačné ochorenia.

Čo môže jesť človek postihnutý lepkovou intoleranciou?

Potraviny bez lepku, ktoré musí vedieť rozpoznať. Naša predajňa ponúka iba bezlepkové potraviny.

Všetky produkty vyrobené pre bezlepkovú diétu sú označené logom ‒ prečiarknutý klas pšenice.

Treba zameniť obilniny. Zabudnite na pšenicu, raž a jačmeň. Bezlepkové obilniny sú: kukurica, pšeno, pohánka, ryža, amarant a quinoa. Posledné dve spomínané pochádzajú z Ameriky a z oblasti juhoamerických Ánd a obsahom bielkovín sú veľmi prospešné zdraviu.
Povolené sú všetky potraviny zo zemiakov, z ryže, kukurice, zo sóje, z prosa, zo strukovín, v vajec, mäsa, rýb, mlieka, ďalej zelenina, ovocie, bylinkové čaje, minerálky. Pečivo a chlieb musia byť z kukuričnej, ryžovej, zo sójovej alebo z prosnej múky.

Ako sa prejavuje trvalá intolerancia lepku obsiahnutého v potravinách?

Príznaky môžu byť rôzne. V niektorých prípadoch môže byť intolerancia bezpríznaková.

Typické prejavy intolerancie lepku môžu byť aj málokrvnosť, oneskorený rast (nízky vzrast pacientov), úbytok hmotnosti, únava, nechutenstvo, oneskorená puberta u detí, osteoporóza (rednutie kostí z nedostatku vápnika), zápal kĺbov, rachitída u detí (krivica z nedostatku vitamínu D), migréna, poruchy pohyblivosti pre atrofiu svaloviny, afty v ústach, zubné kazy, atopický ekzém, u žien nepravidelná menštruácia, neplodnosť, spontánne potraty.
U detí sa objavujú aj iné nešpecifické príznaky, ako sú únava, bledosť, neprospievanie a stagnácia hmotnosti.

Intolerancia lepku tiež vyvoláva stavy podráždenia až hyperaktivity, depresie, zníženú imunitu, obezitu, kacheksiu - chudosť.
   

Ako sa lieči trvalá intolerancia lepku v potravinách?

Zatiaľ jedinou účinnou terapiou, je prísna bezlepková diéta, ktorá postihnutým celiakiou umožňuje návrat k zdraviu.

Táto diéta je celoživotná. Po diétnych chybách sa totiž ozývajú zdravotné ťažkosti a komplikácie. Dlhotrvajúca neliečená alebo nerozpoznaná celiakia môže viesť až k vzniku nádorového ochorenia čriev.

Z výživy sa vylučujú všetky potraviny s obsahom lepku (obilninové produkty z pšenice, jačmeňa, zo žita a z ovsa), ktoré nesmú byť podané ani v najmenšom množstve, preto sú vylúčené aj potraviny so skrytým lepkom. 
Musí byť vylúčené pečivo, chlieb, krupicová kaša, cestoviny, údeniny, strúhanka, knedle, cukríky, instantná káva, párky, klobásy, piškóty, omáčky zahusťované múkou, zmrzlina, palacinky, kečup, konzervy, zákusky.