POVEDALI O STRAVOVANÍ SA BEZ LEPKU

„Keď som sa v literatúre dočítal, že asi 70 % Európanov trpí neznášanlivosťou pšeničného lepku, domnieval som sa, že to nie je reálne číslo. Až moja prax ma presvedčila, že nepochybne je. Problém prichádza, keď svoju obľúbenú stravu prestávame správne spracúvať a dopustíme tak, aby v našom tele vznikali jedovaté látky, ktoré bývajú priamym alebo nepriamym zdrojom našich zdravotných ťažkostí...“
MUDr. Jonáš, Praha

„... po diagnóze precitlivenosti na lepok a po zmene diéty sa po 4 mesiacoch dostavili neuveriteľné výsledky. Výrazne sa znížili znaky zápalu a upravila sa produkcia hormónov štítnej žľazy. Jednoznačný dôkaz precitlivenosti na lepok a jej spojitosti s imunitnou odpoveďou vlastného organizmu...“
Dr.med. Kukucka, Berlín

„Mala som aj vážne prípady,“ spomína MUDr. Zakuciová. „Išlo o pacientku, ktorá bola v zlom stave. Nevedela, že má celiakiu. Pri výške 180 cm vážila iba 48 kg. Chodila predtým po lekároch, lebo mala problémy ako pri bežných poruchách trávenia. Neskôr sme jej diagnostikovali celiakiu. Je dobré, ak sa objasní diagnóza, pretože sa nájde príčina ochorenia. A niet väčšej radosti, ako keď sa pacientka vráti o dva mesiace s tým, že k pôvodným 48 kg pribrala 12 kíl.“
MUDr. Zakuciová, Košice

„V detoxikačnej praxi sa čoraz častejšie stretávam s ľuďmi, ktorých zdravotný stav negatívne ovplyvňuje získaná porucha metabolizmu lepku – pšeničnej bielkoviny. Z pšeničnej bielkoviny sa v tele stáva jed, ktorý závažným spôsobom narúša imunitný systém a funkciu jednotlivých orgánov. Tento stav sa nazýva sekundárna celiakia.“
Mgr. Martincová, Bratislava

„... pomocou metódy Dr. Jonáša mi bola zistená intolerancia pšeničného lepku. Po dvojmesačnej bezpšeničnej diéte sa moje dlhoročné zdravotné ťažkosti so zrakom vyriešili, zostal len praktický problém, ako a kde nakupovať takéto produkty so zárukou kvality a pod jednou strechou.“
Andrea, 46 rokov

„... stále som zvracala, bola som málokrvná, dostala som zápal pankreasu, a to preto, lebo mi nemohli prísť na to, čo mi je. Môj organizmus bol z toho všetkého úplne vyčerpaný, stále som bola unavená a nevládala som nič robiť. Zistili mi celiakiu.... Teraz, po prísnom dodržiavaní bezlepkovej diéty sa môj stav výrazne zlepšil. Už sa cítim, dá sa povedať, super. Tak trochu dúfam, že raz niekto vynájde liek, ktorý by umožnil štiepenie lepku, a že sa raz konečne poriadne najem knedličiek, parených buchiet a halušiek s bryndzou...“
Gabika, Poprad

„Celiakiu mi zistili pred tromi rokmi. Spúšťačom bol vraj stres. Dramatické zdravotné problémy som síce nezaznamenávala, ale často som trpela zápchou, cítila som sa unavená a radikálne som chudla. Priamo po konzumácii jedla som nemala žiadne veľké problémy.

Až vďaka priateľke ‒ mala podobné problémy ako ja a lekár jej zistil celiakiu ‒ som zašla ku gastroenterológovi, ktorý moju diagnózu potvrdil.

Pri celiakii platí jedno – celoživotná bezlepková diéta. Takže vo svojej strave obmedzujem všetko, čo by mohlo obsahovať pšenicu, jačmeň alebo raž. Je toho veľmi veľa, hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že maximálne stačí obmedziť chlieb, pečivo alebo cestoviny. Lenže stopy lepku sa môžu nachádzať takmer všade – od niektorých prídavných látok cez alkoholické nápoje až po kozmetické prípravky.

Hoci takéto stravovanie je náročnejšie aj výrazne drahšie, beriem to z pozitívnej stránky. Aspoň sa stravujem zdravšie.“
Ľubica, Bratislava

„... vrátila som sa z prázdnin v Egypte. Bez ohľadu na horúčavy, celiatika tam dobre obslúžia. Cestovka mi nezaručila bezlepkové jedlo, ja som si aj tak zbalila len môj chlieb na týždeň. Pri príchode som sa len opýtala, či v tých-ktorých jedlách je alebo nie je múka. Podľa toho som jedla bez problémov ryžu, dusenú zeleninu, zemiaky, mäso, ryby. Bolo to super a zároveň môj prvý pobyt, kde som nehladovala. Na konci týždňa som dokonca zistila, že si môžem dať aj dezert - čokoládový krém, jahodový... neviem, čo to bolo). Riaditeľ hotela mi povedal, že som prvý návštevník s bezlepkovou stravou. Nabudúce mám napísať e-mail, predtým než docestujem, a vyjdú mi v ústrety ešte výraznejšie.“
Zuzana, Banská Bystrica

„... ja som prípad skríženej alergie na mlieko a na lepok. Teraz som tehotná, tak si musím dávať ešte väčší pozor na prísun všetkých vitamínov a minerálov z môjho obmedzeného jedálneho lístka. Mám to už dlhé roky, zvykla som si, moju stravu považujem za zdravú a vyváženú.

Kde je vôľa, tam je cesta. Moju stravu považujem za svoj životný štýl, cítim sa výborne, vôbec si nemyslím, že som v niečom obmedzená, skôr krútim hlavou nad tým, čo všetko som predtým niekedy zjedla. Verte mi, všetko sa dá...“
Daniela, Prešov

„...Môj plnohodnotný život vyzeral asi tak, že som bola dlhodobo chudá, príšerne unavená a malátna, na pleti mi doslova vybuchlo akné, v žalúdku mi kňučalo a bručalo a mala som ďalšie tráviace problémy, kašeľ vo dne v noci, migrénu, zapálené dutiny. Takmer som nevládala chodiť do práce, kam som len pred časom po skončení školy nastúpila. Teoreticky to nedávalo zmysel. Ak som počas vysokej nemala zdravotne vyhovujúce podmienky (bývanie na starom internáte, čo bol raj pre roztoče, prach, pleseň a peľ, k tomu stravovanie tak po študentsky), teraz som už mala všetky podmienky, vlastné bývanie, lieky najnovšej generácie... Záver lekárov znel, že pre mňa urobili všetko a že tieto symptómy sú zo stresu.

... rozhodla som sa pre alternatívnu metódu liečby, Na druhej strane, aby som bola úprimná, mala som obavy. Alternatívna medicína – čo keď to budú nejakí šarlatáni.

Na radu mojej lekárky zo Skenar centra už takmer rok poctivo dodržiavam bezlepkovú diétu a nedostatok minerálov si dopĺňam prírodnými prípravkami, ktorých vhodnosť sa najprv otestuje pomocou počítača. Čas potrebný na regeneráciu organizmu po nevhodnom stravovaní (lepok) sa odhaduje na 1 – 1 ½ roka, ale už teraz sa cítim neporovnateľne lepšie a aj to na mne vidieť. Žijem plnohodnotný život a som naozaj šťastná ako nikdy predtým.“
Martina, Nitra

Emka na pohľad vyzerala ako zdravé dieťa. Odmalička však mala vypuklé bruško, kruhy pod očami, potila sa sýtym potom. Je zaujímavé, že jej na rozdiel od väčšiny detí nikdy nechutilo pečivo. Nepozdávalo sa mi to, a keďže mám kamarátku s celiatickým dieťaťom, išla som s Emou k lekárke s podozrením na celiakiu. Krvné testy môj predpoklad potvrdili. Ema musela prejsť na špeciálnu diétu. Zmena stravy jej okamžite pomohla. O pozitívnej reakcii tela svedčilo aj to, že do dvoch týždňov jej bruško „opadlo".
Lenka, mama 6-ročného dievčatka, Vráble

„Ľudia často nevedia, čo im je. Chodia po doktoroch, všetky výsledky sú v poriadku, ale oni sa necítia dobre. Pripadajú si ako hypochondri. Keď zistia, že majú celiakiu, a začnú poctivo dodržiavať bezlepkovú diétu, problémy zmiznú.“
Bohdan, Ružomberok

Bezlepkovú diétu dodržiavam už niekoľko rokov. Pýtajú sa ma na ňu ľudia, evidentne chorí na celiakiu, a prosia o radu či o pomoc.

Najhoršie je, keď zo dňa na deň máte pre chorobu zmeniť svoje dovtedajšie návyky. Mne v prvých týždňoch pomohla kamarátka. Preskočila som tak s ňou tú najťažšiu úvodnú etapu. Beriem to ako povinnosť rovnako pomôcť iným, ktorí zase svoje skúsenosti a rady odovzdajú ďalším.
Jana, Bratislava